U današnje vreme, kada su školarine previsoke, a uslovi za upis iduće godine nejasni i ponegde previsoki, kao i mali broj budžetskih mesta, studenti su primorani da traže posao. Nabolje je naći nešto preko preporuke, ali ako niste u mogućnosti da tako dođete do posla, postoje razni sajtovi sa mnogo firmi poslodavaca koji nude najrazličitije poslove, od honorarnih do stalnog zaposlenja.

Najveća baza poslova nalazi se na sledećim sajtovima:

http://www.infostud.com/

http://www.bestjobs.rs/

http://sviposlovi.com/srbija/

http://www.poslovi.net/

Sem ovih sajtova na kojima možete postaviti elektronski CV i prijaviti se za posao, postoje i Studentske zaduruge, koje nudi čitav spektar honorarnih poslova.

OVDE možete naći spisak nekolicine zadruga iz Srbije.

 

Verujem da će se svi složiti sa mnom da su žurke i dobri provodi sastavni deo studiranja ;) Zato ću najaviti veliku žurku FON-a, koja se organizuje povodom nedavno proslavljene 40-ogodišnjice postojanja fakulteta.

fonzurka

Održaće se u klubu Hypnotic (ex Taš), Ilije Garašanina 26,

u utorak 10.11.09 sa početkom u 22 h. Ulaz je besplatan!!! Biće promotivne cene piće. Rezervacije na broj: 066 004 028

 

Imala sam prilika da budem na ovakvim žurkama i mogu da zaključim da provod isključivo zavisi od društva s kojim ste. Evo kako to kod nas fukcioniše... S obzirom da smo svi mladi i veseli, dozvolimo sebi ponekad i po koju kap alkohola :) 

Pošto je ova ekonomska kriza uticala i na nas, morali smo da nađemo neko rešenje za naše probleme. Za izlazak nam je potrebno dosta para. Kao prvo za taksi, a onda i piće u klubovima koje je preskupo za naše uslove i standarde. Zato smo se mi dosetili da se pred svaki izlazak skupimo kod nekoga, otrčimo da super marketa, kupimo vince ili nesto drugo i "ugrejemo se pred polazak". Nakon toga pozovemo taksi u koji se svi potrpamo, eventualno prošvercujemo jednog i tako nam ispadne jeftinije nego karta u gradskom prevozu :) Sve se može, kad se hoće! Jedino što treba je da se naoružate osmehom i lepim raspoloženjem i provod je zagarntovan :)

Fakultet dezOrganizacionih nauka (FDN) se često pominje kada su ispitni rokovi u pitanju, uplata školarina, informisanost studenata na vreme i sve što je vezano za najbitnije segmente studiranja!

Ako ste ikada čitali "Zabavnik", onda znate da postoji ona rubrika: "Jeste li znali?"

Tako i ja sad pitam, jeste li znali:

-da postoji aprilski rok u februaru?

-da se ispiti najbolje polažu ako su dva istog dana?

-da se studenti upisuju na drugu, treću i četvrtu godinu studija krajem oktorbra(kada je nastava već uveliko počela)?

-da sportisti bolje "prolaze" na fdn-u nego na dif-u?

-da se na "lepe oči i kroz prste može progredati"?

-da su žurke bitnija stvar nego problematično pitanje budžeta?

-da je normalno sedeti na prozoru, ili čak stajati jer nema mesta za sve, a tek se otvorio novi deo zgrade?

 Evo, otkriću vam tajnu! Moguće je!!!! Upišite FDN i shvatićete da je u životu sve moguće.

 Srećno studiranje!

         Pozdrav od dipl.inž. Iskidani Živci  Cool Laughing

Vratih se sa faksa i opet ne završih sve što je trebalo. NARAVNO-knjiga i praktikuma nema na skriptarnici, tako da ću opet morati da kopiram, što u suštini i nije loše, uštedeću koji dinar.

I studentska služba se ne zaobilazi u mom slučaju. Prebacila sam se sa FON-a na VIŠER i stalno imam neka pitanja ( što je i normalno kad dođeš u novu sredinu) i papire, uplatnice koje moram da predam. Samim tim, imala sam priliku da se bolje upoznam sa radnicima u studentskoj službi.

Nisam mogla, a da ne primetim da su one gospođe što rade za šalterima veoma često nervozne i neprijatne!

 

salterusa
 

 

Fino i kulturno je pitam nešto, a ona meni odgovara: " Ne mogu ništa da ti kažem sad, ne znam, predaj uplatnicu prvo, pa tek onda, ajde sad CAO!", ili jednom kad mi je rekla: "Ja tebe ništa ne razumem!", i gleda me bledo, a ja ponovim,razgovetno i jasno, a ona će opet: " Ne razumem te, šta ti pričaš?!". Nakon ovoga je pozvala koleginicu kojoj je odmah bilo jasno i stvar je bila rešena. 

U čemu je problem? Ovo je mi se dešavalo i na FON-u, a verujem da je tako i na drugim fakultetima. Da li je njihov posao teži od bilo čijeg? Da li mi pričamo nekim drugim jezikom pa nas ne razmeju? Ima mnogo pitanja, a nigde odgovora... Volela bih da mi neko objasni ovaj SINDROM NERVOZNIH i nezadovoljnih teta na fakultetima... a možda i zajedno dodjemo do nekog zaključka...

 

 

Kao i svake godine, održan je JOB FAIR 09 ( Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta ) u trajanju 2-3 novembra.

Oglasilo se preko 40 kompanija, sa različitim zahtevima i poslovima. Pored svakog štanda bilo je mesta za ostavljanje CV-eva. Sem ovoga sto je najviše zanimalo studente i diplomce, moglo se nešto i naučiti. Bile su organizovane razne tribine vezane za ekologiju i očuvanje životne sredine, kao i o svetskoj ekonomskoj krizi, debata i okrugli sto. Za one malo neiskusnije bilo je omogućeno da nauče sve o pravilnom pisanju CV-a.

Najveća pomama bila je za sledećim fakultetima: ETF, FON, VIŠER, Matematički fakultet, Građevinski fakultet...

Verujem da će iduće godine biti na još većem nivou, sa više poslodavaca, tako da nemojte da brinite ako ste ga ove godine propustili, biće popravni  ;)

Večite polemike oko ove teme. Šta izabrati?

Pre  nekog vremena kada su privatni fakulteti bili sasvim novi kod nas, mnogi su imali loše mišljenje o njima. Smatralo se da su previše laki i da ne pružaju dovoljno znanja i znoja, kao i da su kupljene diplome i slične priče. Ali, poslednjih godina, trend privatih fakuleta naglo raste. Iskrena da budem i ja sam nekada imala slične predrasude, ali što više vreme prolazi,a i moje iskustvo na državnim,verujem da će uskoro privatni "preuzeti vlast".

Šta vam nude državni fakulteti? Znanje?? Možda, a veoma verovartno ne veliko. Iskidane živce? Svakako, u velikoj meri! Diplomu- da, ako se potrudite, ali to nije kraj, to je tek početak. Prevelike školarine i u mnogim slučajevima jako loše uslove ( male učionice, hladne amfiteatre, zapuštene toalete bez sapuna i toalet papira i proširene vene zbog čekanja na šalterima).

Privatni - nove zgrade, za nijansu lakše gradivo i manje iskidanih živaca, više šansi za slobodno leto i društveni život, a pored svega toga, znanje!!!! Ko je spreman da uči, u onakvim uslovima se može svašta uraditi i brzo napredovati. Dobar nastavni kadar, kojim mahom predaje i na državnim fakultetima, samo pod drugim uslovima.

Zaključak je taj da kod nas i dalje mnogi žive u lažnim ubeđenjima i predrasudama, jer nisu spremni da se suoče sa stvarnošću i da idu u korak s vremenom!

Istina je da sve ima svoje prednosti i mane, ali da li vredi žrtvovati svoje dragoceno vreme i živce, izaći preumoaran iz tih instutcija u periodu za koju kažu da je najlepše doba života, zarad nekog papira na kome će pisati zvanje, a prakse i primene svega naučenog nije bilo... 

...I onda sve iz početka...posao i realan život, osecaj početka od nule.

Svako sam sebi gradi sreću i budućnost, na vama je da odlučite :)

 

Kažu da slika govori hiljadu reči, zato neću puno objašnjavati, pogledajte kratak snimak koji je snimio kolega sa FON-a, malo bi bilo reći "sardine"!

Na hodnicima škole mogu se videti izlepljeni papiri na kojima su obaveštenja i informacije o priključivanju u studentski parlament, t.j. osnivanju istog. Primetila sam da studenti nisu preterano zainteresovani za to, što je velika greška. Mnogi se vode time da su dobri studenti, sve ipite daju u roku i misle da ima to neće doneti ništa dobro, samo izgubljeno vreme. Nisu svesni šta u stvari znači studentski parlament!!! Na drugim ozbiljnim fakultetima Univerziteta u Beogradu ovo je jedan veoma bitan organ, kojima upravljaju odlučni i studenti sa vizijom, doprinose boljim uslovima studiranja i učestvuju u bitnim odlukama, upoznaju puno ljudi, stvaraju nove poslovne i prijateljske veze. Hoćemo da dokažemo svima, da iako smo Visoka škola, imamo isti nivo kao i ostali fakulteti!!!

Svi zainteresovani mogu se prikljičiti facebook grupi Studentskog parlamenta VišER-a na ovom LINK-u i saznati sve što ih zanima i naravno, postati počasni članovi istog!

Skoro svim aktivnim studentima u današnje vreme "Bolonjska deklaracija" je kao "dobar dan". Svaki dan čujemo tu reč na fakultetima, televiziji, skupštini, čitamo u novinama i polemišemo o tome. A kako mi to u stvari shvatamo? Kada god dođe do nekog problema na fakultetu, uslova oko upisa iduće godine i bilo šta slično- BOLONJA JE KRIVA! Toliko nam prete time, a šta je to u stvari? Da li neko zna koliko strana sadrži ta čuvena deklaracija?? Verujem da je mali broj takvih, ali nemojte da vas mrzi da pročitate, verujte mi na reč IMA SAMO 2 STRANE!!!

Sada kada svi znamo šta je to, možemo da počnemo da se borimo za naša prava!

 

*download OVDE

 

«Prethodni   1 2