WAT programom je predviđeno da kao učesnik stičeš pravo privremeno zaposlenog radnika po zakonima SAD.
Znači, leto provedeš u SAD, upoznaš kulturu, usavršiš jezik, malo proputuješ, a da te to iskustvo ili ništa ne košta ili malo košta - novac zarađuješ radeći studentske sezonske poslove! Na ovaj način ti se pruža prilika da finansiraš svoj boravak u SAD i da na taj način bolje upoznaš američku kulturu, običaje, način života, stekneš nova prijateljstva i usavršiš engleski jezik.

Sve dalje uštede zavise od tvog angažmana, odnosno kroz prekovremeni rad, rad na dodatnom poslu i opredeljivanje za duži ostanak na programu, pruža ti se prilika i da uštediš novac.

 

TRAJANJE PROGRAMA JE 4 ILI 5 MESECI, PO IZBORU UČESNIKA!

U okviru ovog perioda, obaveza je da radiš 3, maksimalno 4 meseca, dok poslednjih mesec dana možeš, ali ne moraš provesti putujući po SAD. Poslednji mesec ti nije dozvoljeno zaposlenje.

PERIOD PUTOVANJA ZAVISI OD RASPUSTA NA FAKULTETU/VIŠOJ ŠKOLI
Po pravilima programa, ne smeš da izostaje sa predavanja usled učešća na programu.

PRIJAVI SE NA PROGRAM I STEKNI POTPUNO NOVO ISKUSTVO!

Možeš da izabereš između dve opcije:

  1. SELF - sam nalaziš posao, a mi sređujemo sve ostalo :)
  2. FULL - CIEE ti nalazi posao


Program Work&Travel pripada programima kulturne razmene. Osnovan je sa ciljem da stranim studentima pomogne da upoznaju život u SAD uz minimalne troškove. CIEE se bavi programima kulturne razmene već 60 godina.

CIEE (Council on International Educational Exchange) je neprofitna organizacija koja je ovlašćena od strane US State Department da bude sponzor učesnicima Work & Travel Exchange Visitor Program-a u SAD.

 

Bolonjska deklaracija je potpisana 1999. godine od strane ministara nekoliko evropskih zemalja zaduženih za visoko obrazovanje. Potpisivanjem Bolonjske deklaracije otpočeo je Bolonjski proces koji ima za cilj kreiranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010. godine, uz istovremeno priznavanje izadržavanje raznolikosti nacionalnih specifičnosti (kultura, jezik, tradicija, itd). Na taj način se teži stvaranju fleksibilnijeg i efikasnijeg sistema visokog obrazovanja Evrope, koji bi bio kompetitivan i na globalnom svetskom tržištu znanja.

Do danas, Bolonjsku deklaraciju potpisalo je preko 40 zemalja Evrope, među kojima je i naša zemlja. 2005. godine u Skupštini Republike Srbije usvojen je novi Zakon o visokom obrazovanju, koji je usaglašen s principima Bolonjskog procesa.

Najvažnije konkretne mere u okviru Bolonjskog procesa su:

  • uvođenje Evropskog Sistema Prenosa Bodova (ESPB ili na engleskom ECTS)
  • usvajanje nove strukture studija, koju čine 3 ciklusa (BA, MA, PhD)
  • promovisanje mobilnosti studenata i nastavnika
  • usvajanje sistema uporedivih diploma.

Život studenata nije ni malo lak. Veliki deo njih živi u studentskim domovima, a neki i plaćaju stanrainu. Pored svih tih troškova skupog života u većim gradovima, mladi ljudi željni su izlazaka i dobrog provoda, putovanja i zabave.

U našoj zemlji postoje razne studentske i omladinske kartice koje omogugućuju popuste čak do 50% za različite vrste usluga i proizvoda. One postoje i u ostalim evrposkim gradovima i svetskim gradovima, univerzalne su, što znači da ako odete bilo gde, gde se one mogu koristiti, vaša kratica će biti važeća.

Postoji više različitih kartica i svaka ima nešto drugačije,a vi se možete opredeliti za onu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Najzastupljenije su EURO<26, ISIC, STUDENTSKA ČIP KARTICA.

OVDE možete naći spisak popusta koje s njima dobijate!

 

 

 

U današnje vreme, kada su školarine previsoke, a uslovi za upis iduće godine nejasni i ponegde previsoki, kao i mali broj budžetskih mesta, studenti su primorani da traže posao. Nabolje je naći nešto preko preporuke, ali ako niste u mogućnosti da tako dođete do posla, postoje razni sajtovi sa mnogo firmi poslodavaca koji nude najrazličitije poslove, od honorarnih do stalnog zaposlenja.

Najveća baza poslova nalazi se na sledećim sajtovima:

http://www.infostud.com/

http://www.bestjobs.rs/

http://sviposlovi.com/srbija/

http://www.poslovi.net/

Sem ovih sajtova na kojima možete postaviti elektronski CV i prijaviti se za posao, postoje i Studentske zaduruge, koje nudi čitav spektar honorarnih poslova.

OVDE možete naći spisak nekolicine zadruga iz Srbije.